× ΑΡΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ NEA ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Smile Up

Ο μύθος της αδιάρρηκτης κλειδαριάς και συμβουλές ασφάλειας.

Ο μύθος της αδιάρρηκτης κλειδαριάς και συμβουλές ασφάλειας.

Ο περισσότερος κόσμος θέλοντας να ενημερωθεί για θέματα ασφάλειας κάνει χρήση του διαδικτύου, το οποίο άμεσα μας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε αλλά όχι απαραίτητα και τις ορθές. Η αξιολόγηση των πληροφοριών που συλλέγουμε από το internet είναι μια αρκετά σημαντική διαδικασία ώστε να σχηματίσουμε μια σωστή άποψη για ένα θέμα και ειδικά όταν πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα. Γι’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η πηγή της πληροφορίας και η αξιοπιστία της ειδικά όταν πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό της ασφάλειας.

Προκειμένου να λάβετε όσο το δυνατόν εγκυρότερες πληροφορίες για θέματα ασφάλειας σπιτιού και κλειδαριών θα πρέπει να εξετάζετε κλειδαράδες που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την αστυνομία και είναι μέλη του Συλλόγου Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών (Σ.Α.Ε.Κ). Καλό θα είναι, αν δεν έχετε κάποιον κλειδαρά που χρησιμοποιείτε χρόνια και εμπιστεύεστε, να λαμβάνετε απόψεις από πολλούς επαγγελματίες και μετά να τις αξιολογείτε. Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε και στο site του Σ.Α.Ε.Κ.

Αρκετά σημαντική όμως είναι και η ειλικρίνεια και ο επαγγελματισμός που πρέπει να διακατέχει τον επαγγελματία κλειδαρά. Σε αρκετές αναζητήσεις στο διαδίκτυο βλέπουμε τον χαρακτηρισμό «αδιάρρηκτη κλειδαριά»!

Υπάρχει όμως στ’ αλήθεια  κλειδαριά που είναι αδιάρρηκτη; Υπάρχουν αδιάρρηκτα συστήματα ασφαλείας;

Κάθε επαγγελματίας κλειδαράς που τον διακατέχει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία θα σας πεί πως ΟΧΙ δεν υπάρχει αδιάρρηκτη κλειδαριά. Δυστυχώς εδώ είναι ένα σημείο που το marketing και η πώληση αλλοιώνει την πραγματικότητα και στο βωμό του κέρδους διατυπώνονται όροι που μπερδεύουν τον απλό πολίτη. Η αδιάρρηκτη κλειδαριά είναι ένας μύθος φτιαγμένος για λόγους marketing. Άλλωστε ένας απο τους επικεφαλής του κολλοσού Kaspersky που διαθέτει antivirus και digital security προϊόντα, όταν ερωτήθηκε αν αισθάνεται ασφαλής για τον υπολογιστή του είπε: "Από τη στιγμή που ο υπολογιστής μου είναι στην πρίζα δεν αισθάνομαι πως δεν μπορεί να παραβιαστεί".

Ποια όμως είναι η αλήθεια σχετικά με τις κλειδαριές ασφαλείας; Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς;

Μια κλειδαριά ασφαλείας χαρακτηρίζεται από τα επίπεδα ασφαλείας που μπορεί να παρέχει. Είναι γνωστό χρόνια τώρα πως όσο αφορά τις θωρακισμένες πόρτες αλλά και τις ξύλινες, οι κλειδαριές χρηματοκιβωτίου ανοίγουν με διαρρηκτικά εργαλεία χωρίς ίχνος παραβίασης. Γι αυτό το λόγο πλέον τοποθετούνται κλειδαριές κυλίνδρου. Επειδή οι νέου τύπου κλειδαριές αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μέρη (modular), θα πρέπει να γίνει ένα πάντρεμα υλικών (κύλινδρος, κορμός κλειδαριάς, προστατευτικό ατσάλι) ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τι εννοούμε με τον όρο «μέγιστη ασφάλεια»; Πως διαλέγουμε το επίπεδο ασφάλειας που θέλουμε;

Με τον όρο μέγιστη ασφάλεια εννοούμε: α) την αποτροπή του φιλόδοξου διαρρήκτη από την απόπειρα διάρρηξης, β) την αναγκαία χρήση εργαλείων από τον διαρρήκτη που προκαλούν φασαρία ώστε να διαρρηχθεί η κλειδαριά, γ) την αύξηση του χρόνου διάρρηξης της κλειδαριάς. Όσο αφορά το κομμάτι της αποτροπής, οι διαρρήκτες μπορούν να καταλάβουν αν μια πόρτα είναι εύκολη ή όχι. Στόχος τους είναι να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και αθόρυβα, άρα θα προτιμήσουν μια εύκολη κλειδαριά. Σχετικά με τη χρήση εργαλείων για την διάρρηξη, είναι αρκετά σημαντικό να αναγκάσουμε τους επίδοξους διαρρήκτες να κάνουν φασαρία. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν αντιληπτοί από του γύρω ένοικους και θα κληθεί η αστυνομία. Η αύξηση του χρόνου διάρρηξης είναι ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο ώστε είτε να επέμβει η αστυνομία είτε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.Για να επιτύχουμε το επίπεδο ασφάλειας που θέλουμε πρέπει να παντρευτούν τα απαραίτητα υλικά, και με βάση τα υλικά αυτά αλλά και την ποιότητα εργασίας του κλειδαρά προκύπτει και το ανάλογο κόστος. Υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις για όλα τα βαλάντια χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ασφάλεια.

Φτάνει όμως η τοποθέτηση μια καλής κλειδαριάς ασφαλείας; Ποιες βέλτιστες πρακτικές πρέπει να τηρούνται;

Η τοποθέτηση μια καλής κλειδαριάς ασφαλείας είναι το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της ασφάλειας τους σπιτιού μας. Θα πρέπει όμως να ελεγχθούν και οι κλειδαριές που βρίσκονται περιμετρικά του σπιτιού στα κουφώματα και να αναβαθμιστούν αν χρειάζεται. Επίσης θα πρέπει να τηρούνται κάποιες βέλτιστες πρακτικές όπως:

  1. η πόρτα πρέπει να είναι κλειδωμένη συνεχώς, είτε είμαστε μέσα είτε όχι,
  2. τα κλειδιά δεν πρέπει να τα αφήνουμε πάνω στην πόρτα γιατί δεν προσφέρουν καμία επιπλέον ασφάλεια και φθείρουν τον αφαλό της κλειδαριάς,
  3. η χρήση σύρτη δεν σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς αν δεν έχουμε κλειδώσει την κλειδαριά,
  4. τα κλειδιά του σπιτιού μας θα πρέπει να τα δίνουμε μόνο σε άτομα εμπιστοσύνης,
  5. σε περίπτωση απώλειας κλειδιών προχωράμε κατευθείαν σε αλλαγή κυλίνδρου,
  6. κάθε 2 χρόνια τουλάχιστον θα πρέπει να ρωτάμε τον κλειδαρά μας σχετικά με τις εξελίξεις και για το αν η κλειδαριά μας έχει ακόμα το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας.
Phone