× ΑΡΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ NEA ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Smile Up

Η ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.

Η ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.

Στις μέρες μας το διαδίκτυο (internet) έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σε καθημερινή βάση ο καθένας από εμάς το χρησιμοποιεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Παρόλαυτά, αυτό που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι πως το internet δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια αλλά με γνώμονα την ανταλλαγή πληροφορίας. Σκοπός του συστήματος είναι να εξασφαλίσει την σύνδεση μεταξύ πολλών χρηστών, οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν ανταλλάσσοντας πληροφορία που στον ψηφιακό κόσμο αποτελείται από δεδομένα.

Για τον απλό χρήστη το internet έχει μετατραπεί σε ένα παντοδύναμο εργαλείο μέσω του οποίου μπορούμε να ψάχνουμε την πληροφορία που θέλουμε, να εκτελούμε συναλλαγές μέσω τράπεζας, να παρακολουθούμε μαθήματα, να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, και άλλα πολλά. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιούμε διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία και να μην έχουμε καταλάβει πως στην ουσία και πάλι χρησιμοποιούμε το internet.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ακόμη πιο ραγδαία αύξηση της χρήσης του internet λόγω της εμφάνισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πλατφόρμες αυτές όπως για παράδειγμα αυτή του facebook μετρούν δισεκατομμύρια συνδρομητές πλέον. Βλέπεται ο άνθρωπος από την φύση του έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο το χαρακτηριστικό της κοινωνικότητας και ως εκ τούτου οι εφαρμογές αυτές γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη άνθιση.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας αλλά και απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητάς μας. Όμως όπως και στη ζωή έτσι και στο διαδίκτυο δεν κυλούν όλα ιδανικά. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου το internet δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια και γι’ αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που κακόβουλοι χρήστες του διαδικτύου έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε διάφορες υπηρεσίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Όπως και ο πραγματικός κόσμος έτσι και ο κόσμος του Internet αποτελείται από «κλέφτες», «αστυνόμους» και «κλειδαράδες». Πώς μπορεί όμως ο απλός χρήστης να προστατευτεί μέσα σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον όπως αυτό του Internet;

Κάποιες βασικές συμβουλές που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όταν χρησιμοποιούμε το internet είναι οι εξής:

1.      Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram) να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες ανήλικων. Επίσης, όσο αφορά τους ανήλικους που έχουν λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλό είναι οι γονείς να έχουν το νου τους και αν αντιληφθούν μηνύματα με περίεργο περιεχόμενο να ενημερώνουν την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

2.      Ενεργοποίηση του γονικού ελέγχου όσο αφορά την πρόσβαση στο internet. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με την τεχνική εξυπηρέτηση του παρόχου internet σας.

3.      Χρήση κωδικών (password) που να μην έχoυν σχέση με ημερομηνία γέννησης και να αποτελείται από γράμματα, αριθμούς και σύμβολα (π.χ m1ch@l1$). Παρατηρούνται συνεχώς παραβιάσεις όταν χρησιμοποιούνται εύκολοι κωδικοί.

4.      Προσοχή στα site που επισκέπτεστε! Θα πρέπει να ξεκινούν με https για επιπρόσθετη ασφάλεια.

5.      Αν για κάποιο λόγο σας εμφανιστεί μήνυμα πως πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο συνοδευόμενο με σήμα της αστυνομίας ή οποιασδήποτε υπηρεσίας για να ξεκλειδώσει ο υπολογιστής σας, μην το κάνετε. Επικοινωνήστε άμεσα με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Αυτές οι πέντε βασικές συμβουλές είναι καλό να τηρούνται προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Πρέπει να θυμόμαστε πως το internet είναι ένα αρκετά δυνατό  εργαλείο το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά. Βιώνουμε μια νέα τεχνολογική επανάσταση μιας και βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορίας. Ας εκπαιδεύσουμε του εαυτούς μας για να μπορούμε να γευόμαστε με ασφαλή τρόπο τους καρπούς της τεχνολογίας.

Phone